sábado, 29 de noviembre de 2008

PUBLICACIONES

Publicaciones del IRCB-I
Mateu Colom Pastor, José Juan Vidal, Lleonard Muntaner et al. 1999
Sobre Jueus I Conversos De Les Balears
Palma de Mallorca: Lleonard Muntaner, Editor
Incluye ponencias en Catalan, Castellano e Ingles
SOBRE JUEUS I CONVERSOS DE LES BALEARS, és el títol d'un recull de treballs d'investigació històrica presentats per diversos especialistes a les Jornades sobre Jueus i conversos de les Balears a l'època del descobriment d'Amèrica. Organitzades per l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel, els dies 12 i 13 de maig de 1992 a Palma, la seva edició avui té un doble interès. Per una banda, estimular aquests tipus d'estudis i , per altra, donar a conèixer als mallorquins, menorquins i eivissencs una part trascendental de la nostra història, d'un passat mil·lenari que ens situa -tan si volem com si no volem- dins el bressol de ls civiltzació més antiga d'Europa.

Els lectors d'aquest llibre podran gaudir de temàtiques tan suggestives com la del paper del jueus de Mallorca durant el segle XIII (Ricard Soto); l'assalt al Call de Ciutat del 1392(Josep F.Bonet); la cultura del ghetto mallorquí (Gabriel Llompart), entre altres.

Tot plegat, es presentà a unes jornades que foren presidides pels doctors Bartomeu Barceló i Pons i Sebastià Trias Mercant, amb una intervenció de cloenda a càrrec de l'escriptor Baltasar Porcel. En total es donaren a conèixer set comunicacions, la majoria relacionades amb els jueus de les Balears, encara que la Inquisició de Mallorca fou trancada per l'historiador Mateu Colom i Palmer. 
Joseph Francesc López Bonet 2004
Guía Judía de Mallorca
Palma de Mallorca: Lleonard Muntaner, Editor
La Guía judía de Mallorca, que tengo el honor de presentar, nos documenta paso a paso la evolución de la presencia judía ennuestra isla. Su autor, el Dr. J. F. López Bonet, ha hecho un esfuerzo por unir al rigor de sus informaciones históricas, el empeño por acercarnos a aquel medio urbano, con sus calles, plazas y centros de culto, en el que se esenvolvieron los judíos. El resultado de todo ello es una obra solvente y ágil, que sin duda atraerá al lector, y que en el futuro resultará muy difícil superar.

(Del prólogo de Pau Cateura Bennasser) 
Miquel Segura i Aguiló 2008
20 Aniversario de la Fundación del Instituto de Relaciones Culturales Baleares - Israel
Palma de Mallorca: Lleonard Muntaner, Editor
Tras 20 años de la creación del Instituto de Relaciones Culturales Baleares Israel, tenemos el placer de ofrecer esta Memoria que recoge las actividades que hemos llevado a cabo.

Esta asociación se creó poco tiempo después del establecimiento de las Relaciones Diplomáticas entre España e Israel, por un pequeño grupo de personas de ascendencia judía que pensaron con acierto que lo importante a partir de allí era difundir la cultura judía para mayor comprensión y entendimiento entre ambos pueblos. (De la presentación de Jacqueline Tobiass).
OTRAS PUBLICACIONES
SEGELL 1

EDITORIAL

Una revista d'història i cultura jueva per al segon mil·lenni

Lleonard Muntaner i Mariano

ESTUDIS

Un document de 1312 sobre un problema de «contaminació» provocat per dos seders jueus de Mallorca. Joan Carles Sastre Barceló * El cal·lígraf Romeu des Poal i l'avalot del Call de Mallorca de 1340. Dr. Gabriel Llompart Moragues C.R. * Aspectes de la convivència de les «tres cultures» a la Península Ibèrica. Eugen Heinen * Una altra marginació dels xuetes. Josep Segura i Salado * Xueta: l'ambivalència d'un mot. Rosa Planas i Ferrer * Miquel Fortesa i la identitat xueta. Maria Antònia Segura Bonnín * L'aventura frustrada d'uns xuetes a Israel. Francesc Riera i Montserrat * Visió personal, intransferible, del món jueu i dels xuetes. Antoni Serra

FONTS DOCUMENTALS

Alguns documents inèdits sobre jueus i conversos de Mallorca (1387-1516). Ramon Rosselló Vaquer * Dos glossats antixuetes del segle XIX. Francesc Riera i Montserrat * El polèmic bateig d'un sefardita a Muro (Mallorca) durant la II República Espanyola Ramon Rosselló Vaquer

MEMÒRIA PERSONAL * DEBATS

La meva memòria xueta. Conxa Forteza * Els xuetes: la pervivència d'una identitat.Taula rodona enregistrada a la seu d'Arca. Llegat Jueu

ACTIVITATS LLEGAT JUEU 2001-2005

Memòria de les activitats d'Arca. Llegat Jueu 2001-2005

NOTES DE LECTURA

Recensions i publicacions rebudes
SEGELL 2

EDITORIAL

En agraiment a la bona acollida de Segell. Lleonard Muntaner i Mariano.

ESTUDIS

L'aljama de Mallorca: organització i cultura. Rosa Planas i Ferrer * Tres testaments jueus entre Mallorca i el nord d'Àfrica (segle XIV). Dr. Gabriel Llompart Moragues C.R. * Els xuetes i la desfeta del segle XVII: els efectes sobre el comerç exterior de Mallorca. Dr. Andreu Bibiloni * Jaume Valls i Segura (Alcúdia 1879-Palma 1937). Polític i maçó. Dr. Francesc Sanllorente * Creativitat literària des escriptors jueus (i xuetes). Antoni Serra i * Per posar fi d'una vegada a la paraula Shoah. Henri Meschonnic. Traducció: Yael Langella i Arnau Pons * Abans de l'alba. Bachmann i Celan. L'amor cortès enfront de l'extermini nazi. Arnau Pons * Els jueus de la Unió Europea. Jordi Gendra

FONTS DOCUMENTALS

Una sentència jueva a la Mallorca del segle xiv. Pep Barceló Adrover * Capítols del sisè del vi dels jueus (1415-1423) i altres notícies dels segles xiv i xv. Ramon Rosselló Vaquer * Conhortament a les tribulacions d'Israel de Samuel Usque (Quatre fragments). Traducció i presentació: Gabriel de la S. T. Sampol * Els xuetes i alguns noticiaris mallorquins del segle XVIII. Ramon Rosselló * El terràtremol de Palestina de l'any 1927. Testimoni d'una religiosa mallorquina. Jordi Vidal Reynés * Les lleis antisemites de Pétain, mariscal de França. Maties Tugores i Garau.

MEMÒRIA PERSONAL

Miquel Forteza Pinya (1888-1969). Perfil humà d'un enginyer humanista. Dr. Miquel Àngel Llauger Llull * Xuetes. El final d'una fòbia absurda. Bartomeu Vidal Miguel.

CIUTATS DEL JUDAISME

Viena. Rosa Planas. Itinerari i fotografies: Rafel Cañellas i Maria C. Planas.

LA VEU DELS LECTORS

L'emigració dels xuetons a Israel. Nissan ben Avraham.

ACTIVITATS

Memòria de les activitats culturals d'Arca. Llegat Jueu. Octubre 2005 / juny 2006 * Memòria de les activitats organitzades per l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel * Activitats culturals d'altres institucions

ARTS PLÀSTIQUES * CINEMA

Maria Lluïsa Aguiló: el vel de les paraules. Cristòfol Vidal Vidal * Eva Choung-Fux i la memòria dels supervivents. Juan Luis Calbarro * Exposició Jaume Pinya. Josep M. Pomar Reynés * Oh, Israel! José Aranda. Juan Luis Calbarro * Munich: la inútil passió de la venjança. Dr. Gabriel Genovart.


NOTES DE LECTURA

Recensions i publicacions rebudes

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El spam y los comentarios inapropiados serán eliminados. Gracias por dejar su comentario.